103210

 

Moartea înscenată a bicicliştilor, sau aşa numita „cycle die-in”, a apărut în anii ’70 în Olanda, înainte ca Ţara de Jos să devină una dintre principalele capitale cicliste ale lumii. Această tactică este o formă de protest în cadrul căreia participanţii se întind pe jos alături de bicicletele lor, simulând că au murit.

Vă povestim toate acestea pentru că vom încerca să creăm, la rândul nostru, un cycle die-in la Marşul bicicliştilor de sâmbătă! 

Aşadar:

cycle death

(Olanda, anii ’70)

 

Die-in-ul în sine nu este, însă, legat de biciclete, ci este o tehnică folosită de o varietate de grupuri de protest, precum activişti pentru drepturile omului, activişti anti-avort, activişti pentru mediu, SIDA, controlul armelor etc. De multe ori, protestatarii ocupă o zonă pentru o perioadă scurtă de timp, până când sunt goniţi de poliţie.

 

Cele mai simple forme de die-in sunt cele în care protestatarii se aşază pur şi simplu pe jos, uneori acoperindu-se cu bannere. Scopul unui die-in este acela de a atrage atenţia oamenilor de pe stradă sau de a întrerupe flow-ul trecătorilor. 

 

În forme mai complexe de die-in, este folosit uneori sânge fals sau bandaje pătate. În alte cazuri, corpurile protestatarilor sunt delimitate cu semne cu cretă, ca în cazul victimelor unor crime.

 

Simbolul din spate este acela că motivul pentru care a fost organizat protestul a „ucis” oameni.

Revenind la cycle die-ins, din anii ’70, stunt-ul a fost creat în mai multe colţuri ale lumii în semn de protest faţă de lipsa de siguranţă în care se deplasează bicicliştii pe şosele.

Momentul, creat de obicei în timpul marşurilor de protest sau a critical mass-urilor, simbolizează fragilitatea bicicliştilor faţă de celelalte mijloace de transport cu care aceştia împart acelaşi drum şi încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la numărul mare  de accidente în care sunt implicaţi biciclişti pe şosele.